content="14/09/2022″/> Meettoestellen

-

Een luxmeter is een sensor die kan worden gebruikt om eenvoudig en snel de verlichting in het visuele spectrum op een bepaald punt te meten (binnen architectuur, nachtomgeving, enz.). De meting is absoluut en niet relatief. De maateenheid is lux.

Werkingsprincipe

Moderne luxmeters werken volgens het principe van een cel C.C.D of een fotovoltaïsche cel: een geïntegreerd circuit ontvangt een bepaalde hoeveelheid licht (fotonen die het "signaal" vormen, wat een stralingsenergie is) en transformeert het in een elektrisch signaal (analoog signaal). Dit signaal wordt gevisualiseerd door de beweging van een naald, de verlichting van een diode, de weergave van een cijfer ... Een spectrumcorrectiefilter voorkomt dat spectrale verschillen de meting vervormen (bijvoorbeeld, geel licht is effectiever dan blauw bij het produceren van een elektron uit de energie van een fotonpakket)

Luxmeters kunnen meerdere schalen hebben om zich aan lage of hoge helderheid aan te passen (tot enkele tienduizenden lux). De traditionele meeteenheid is lux, wat overeenkomt met het licht dat wordt gedragen door een kaarsvlam op 1 meter afstand van het daadwerkelijk ontvangen licht op een bepaald punt (binnen architectuur, nachtomgeving)

Toepassingen

De luxmeter werd voor het eerst gebruikt door fotografen of filmmakers, door lichtontwerpers. Het wordt in toenemende mate gebruikt door energiebedrijven om binnenverlichting te optimaliseren (20 tot 60% van de elektriciteit wordt verbruikt door verlichting) of buiten (wat vaak veel energie verspilt). Ze worden ook meer zelden gebruikt om de helderheid van de lucht in de meteorologie te meten, om het licht te meten dat op de grond in het bos of in een kas wordt ontvangen.

In de afgelopen jaren, wordt het gebruikt door ecologen, astronomen en architecten "HQE" (High Environmental Quality) om de kwantitatieve indicatoren van lichtvervuiling of lichte inbreuk vast te stellen te verminderen door passende verlichting apparatuur en strategieën. Dit apparaat wordt ook gebruikt door biomedische ingenieurs in de medische wereld op operatieniveau om de verlichtingskracht van chirurgische lampen te meten. Het wordt ook in de industrie gebruikt om te bepalen of werknemers de verlichting hebben die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Ontvang de juiste deals voor uw locatie; Selecteer uw land